Art terapia Phronetik®
Art terapia Phronetik® studiaza conceperea imaginii; exista imagini care exprima esenţialul, oglindesc si stimuleaza miscarea vitala / fluxul vital – Lebensbewegung – si altele care in schimb le distorsioneaza.
Care este diferenţa dintre aceste imagini? Cum pot fi diferenţiate? Prin ratiune? Prin intuiţie? Astfel cercetarea formarii imaginilor a devenit esentiala pentru I.M.Starke –fondatoarea acestei metode de lucru.
Caci aceste imagini distorsionate impiedica fortele de autovindecare sa devina active. Maşti, modele, fixatii, imagini incoerente, imagini ale ego-ului, imagini ale fricii… Apoi a venit momentul de a da un nume acestor experienţe, acestor instrumente, acestei modalităţi de a stimula viata, si de a insoti fiecare individ in drumul sau catre centru, de a il sprijini pentru a-si elibera fluxul vital, a-si recupera energia si puterea originara – a se vindeca pe de-a-ntregul. Iar numele a fost : Phronetik®
Phronetik® este un model de gandire, dar si unul de actiune, caci in lipsa unei puneri in practica nu ne sunt de folos nici o cunoastere oricat de profunda, nici o iubire oricat de puternica. Cele trei fundamente ale froneticii sunt : omul, atitudinea unei comuniuni active si geneza formei, cu alte cuvinte „modalitatea în care noi luam forma in aceasta lume”.
© Irmgard Maria Starke
Art Terapie Individuala
Terapia inseamna mai intai de toate: sa cream spatiul in care propriul sunet poate vibra din nou, un spatiu in care sa putem sa-l redescoperim si sa-l recuperam fara teama. A fi sanatos inseamna a fi din nou întreg. Intreg inseamna sa descoperim ca nu traim despartiti de ceilalti sau de viata. Vibram impreuna ca intr-o mare simfonie – in plenitudine se află posibilitatea .© Irmgard Maria Starke
Arta reprezinta o modalitate non verbal de exprimare si externalizare a inconstientului, o oportunitate intrinseca de vindecare prin reflectare si crestere. In sedintele de art terapie accentual se pune pe proces, produsul final fiind un rezultat al trairii; clientii sunt incurajati sa creeze renuntand la critica.
citeste mai mult
Art Terapie de Grup
Invatam din experiente, nu doar din propriile experiente cat si din ale semenilor nostrii. Trecutul ne sta la dispozitie cu toate informatiile pe care le contine. Mintea noastra si perceptia noastra sunt extinse in spatiu –si nu doar in interiorul creierului nostru ci si in lumea care ne inconjoara. Campul morfogenetic (forma+geneza); intr-un model unitar al lumii, toate lucrurile sunt conectate intre ele.
Grupul reprezinta o adevarata sursa continua de inspiratie. Schimbul de experiențe în cadrul grupurilor poate inspira participanților să se angajeze mai ușor în discuții, ceea ce duce la mai multe conexiuni în cadrul grupului.
citeste mai mult
Clientii cu nevoi similare pot sa ofere suport celorlati participanti ai grupului si impreuna sa gaseasca solutii. Grupurile pot oferi un sentiment de apartenenta si identitate, pot cataliza dezvoltarea latenta a resurselor si abilitatilor participantilor.
Uitandu-ne in literatura gasim practic trei tipuri de grupuri de art terapie: grupul bazat pe atelier, grupul focalizat pe tema sau sarcina si grupul orientat asupra procesului. In cadrul acestei clasificari, gasim atat de multe variabile incat nu este posibil sa pe expunem aici. Se poate observa insa ca exista un interes ridicat pentru sisteme si proces; pe masura ce trecem de la grupul de atelier, prin grupul de tema, pana la art terapia interactiva de grup. De asemenea grupurile devin mai concentrate pe grup decat pe lider, pe masura ce ne mutam de la abordarea de atelier la cea interactiva.
INTREGUL este mai mult decat suma partilor sale. Crearea de imagini si observarea imaginilor celorlalti in cadrul grupului poate genera un sentiment profund de conexiune si o intelegere bogata a dinamicilor care propulseaza sau inhiba relatiile. Atunci cand un grup/ sistem creaza impreuna o lucrare artistica, ei dezvolta in acelasi timp un limbaj grafic ce le permite sa ajunga la sufletul lor in modalitati ce, pur si simplu, nu pot fi obtinute doar prin cuvinte.
Referinte: J.A. Rubin Art Terapia: Teorie si Tehnica, Ed. Trei, 2009.
http://www.kunsttherapie-schule.at/