Am început să scriu aceste rânduri din luna octombrie, mi-am dorit mult să pot să marchez 1 an de zile la Sus Inima, însă se pare că dorința nu a avut tot ceea ce îi trebuia pentru a se materializa.

Încerc astăzi să aștern cu emoție și recunoștință câteva rânduri despre activitatea art terapeutică din acest an și mai ales cum ne-a găsit 2020 în cadrul acestui grup de suport.  

Încă de la început mi-am dorit și mi-am propus ca în fiecare întâlnire să însoțesc și să împuternicesc pe cât posibil relația fiecărui participant către muza lor interioară, catre sufletul lor, copilul interior, bucuria spontană și acel sentiment extraordinar de conținător ”eu sunt suficient!”. Bineînțeles că sunt conștientă că această relație necesită mult angajament, dedicație și timp, însă în art terapie acest proces curge destul de lin din momentul în care ne permitem să creăm.

 

“Forța creatoare este abilitatea și capacitatea de a avea un efect, iar acest potențial se găsește în fiecare din noi.” Ludwiga Drucker

Cel mai important obiectiv al acestor întâlniri a fost și este să oferim puterea înapoi fiecărui suflet. Să clădim noi structuri și să ajustăm vechile structuri. Să ne intrebăm de unde vin acestea, care este scopul lor pentru ca mai apoi sa putem să alegem clari la minte și la suflet, ce elemente decidem să pastrăm în călătoria noastră prezentă. În acest proces de cântărire a conținutului înterior au fost momente în care am sărbătorit, momente în care ne-am luat rămas bun sau momente în care am creat contexte de a conține dureri, tensiuni, răni, frici si alte ”bube, mucegaiuri și noroi” care aveau nevoie de atenția noastra pentru a fi transformate, integrate sau eliberate.

Suportul major în aceste întălniri l-am găsit în lucrul cu imaginația. Fiecare întâlnire conține un exercitiu de meditatie ghidata care sa hrăneasca și în acelasi timp să trezească blând, cele mai ascunse și vulnerabile cămări înterioare. 

Odată ajunși în aceste încăperi sensibile, pline de puteri fermecate și comori, ne-am aprins focul interior pentru a cunoaste cât mai adânc și cât mai autentic trăirile înmagazinate în aceste izvoare sacre.

Cu empatie, lumină, iubire și credință s-au născut forme, teme și conștientizări pure, de o valoare inestimabilă, curajul de a ne privii goi dincolo de straturile formate de ”ceea ce ni s-a spus ca suntem”.

Viața înseamnă MIȘCARE.

Respirația implică mișcare.

Mișcarea vieții reprezintă energia din noi care își caută o formă, izvorul interior ca fortă creatoare a VIEȚII.

Conștientizând această energie, ascultându-ne respirația, corpul, sufletul și mintea (ca un întreg) ajungem să fim cât mai aproape de esența noastră, trăind astfel implinirea. Implinindu-ne, iluzia separării se dizolvă și astfel ne permitem să vedem cu alți ochi mediul din jur și celelalte suflete de lângă noi, construindu-ne ÎNTREGUL. ”Suntem UNU, la urma urmei, tu și cu mine, împreună suferim, împreună existăm și pentru totdeauna ne vom construii unul pe celălalt.” Pierre Teilhard de Chardin

Cu URIASĂ recunoștință las aici câteva conținuturi valoroase ale grupului nostru și vă invit cu emoție să le simțiți deschiderea, forța și curajul…

Mulțumesc că mi-ați permis să fiu parte din proces, multumesc Sus Inima pentru oportunitatea de a crește și a învăta eu însumi prin voi. 

Poezii scrise spontan in grupului de suport art-terapeutic:

Zâmbetul cald si dulce
Iubind, bucurând, înălțând,
Zâmbetul încălzește sufletul și inima săltând
Veselie, bucurie!
ZÂMBETUL

Atenția necesară și interesantă,
Auzind, întelegând, voind,
Atenția importantă în viață ascultând
Concentrare, simțire!
ATENȚIA

Cancerul îngrijorare, tristețe
Acceptând, întelegând, detașând
Cancerul o boală peste care poți trece, dacă-ți dorești asta
PACE, LINIȘTE!
CANCERUL

Toamna aurie, caldă
Pășind, simțiind, cântând
Toamna frunzele arămii cad pe pământ
PLOAIE, SFÂRȘIT
TOAMNA

Încrezătoare, autentică
Tăcând, surâzând, dansând
Interiorul se îmbogătește trăind în prezent
Eu, acum!
FEMEIE

Întins, nesigur
Plecând, primind, crezând
Împreună ne facem bine
Inimă puternică
CANCER

Soare prietenos și cald
Venind… arzând… plecând
Ne încălzește sufletele reci
Ne luminează și nopțile!
SOARE

Toamna aurie și caldă
Pășiind, simțind, căutând
Frunze aurii cad pe pământ
Ploaie, sfârșit!
TOAMNA

Eu, noi… slabi dar puternici
Râzând, dăruind, iubindu-ne
Ne încâlzim reciproc mâinile și inimile
FRUMOS!
ÎMPREUNĂ

Boală surprinzătoare, crudă, dură
Iubind, trăind, visând…
Mi-a desenat conturul aripilor
ÎN GALBEN VIU!
BOALĂ

O formă creată să conțină metaforic o bucățică din călătoria pe Pământ, o bucățică gata de a fi ”eliberată”.
Explorare a stadiilor de creștere de la sămânță la maturitate.

Asociația SUS INIMA este o organizație de caritate nonguvernamentală, înființată în Sibiu, cu scopul sprijinirii persoanelor afectate de cancer, atât a celor diagnosticate, cât și a familiilor și îngrijitorilor lor. Dată fiind sfera specifică de activitate a asociației SUS INIMA, după finalizarea perioadei de prospectare a contextului general local, asociația SUS INIMA a identificat două direcții de dezvoltare, fiecare având beneficii pe termen scurt, mediu și lung pentru pacienții oncologici și aparținătorii lor.

Prima inițiativă a asociației a fost dezvoltarea proiectului “Centrului de suport oncologic SUS INIMA”, astfel încât astăzi, echipa noastră include doi navigatori de pacienți oncologici, psihologi, nutritionisti si alți colaboratori, care deservesc activitatea centrului, care se axează pe suplinirea următoarelor nevoi: nevoia de siguranță; nevoia de iubire și apartenență, nevoie de stimă și nevoia de actualizare.

Asociația Sus Inima a dezvoltat primul centru de sprijin al persoanelor afectate de cancer și 2 Case Sus Inima (SIBIU si BUCUREȘTI) cu 22 paturi pentru pacienții oncologici in tratament.

Aici poți găsii mai multe detalii și poți de asemenea să ne susțineți prin diferite modalități: www.susinima.eu

!!! Toate lucrarile sunt proprietate privata a grupului de suport art terapeutic care functioneaza în online din martie 2020 și nu pot fi folosite în nici un fel fără acordul în scris al autorilor!!!