In art terapia Phronetik® o parte extraordinar de semnificativa este reprezentata de starea AKTIVE COMMUNIO. M-am indragostit instant de acest concept. De ce? Pentru ca este unul dintre acele ingrediente esentiale de care avem nevoie pentru a deveni o lume mai buna.

Pe foarte scurt aktive communio inseamna sa fi prezent intr-o relatie terapeutica fara prejudecati, fara etichete, fara sa VREM ceva sau sa STIM ceva, fara concepte sau retete. Mai exact sa fim prezenti in aici si acum, conectati și atenti la nevoile celui cu care interactionam. Acest tip de relatie ar aduce foarte multa valoare chiar si in relatiile interpersonale de zi cu zi. Ne-ar ajuta sa ne conectam mai usor cel putin cu prietenii apropiati cu familia si copiii nostri.

Cu totii ne dorim sa simtim implinirea, sa fim ascultati si valorizati de ceilalti, ne cautam calea catre INTREGIRE, iar acest lucru inseamna sa descoperim ca nu putem trai separat de ceilalti oameni sau de viata. Ascultarea in sine are un efect terapeutic; atunci cand ascultam si suntem ascultati, avem ocazia sa ne vindecam rani care s-au „deschis” de-a lungul vietii noastre. (vezi LP –Listening Partnership instrument  Hand in Hand Parenting)

Abramovic and Ulay

Ca si fiinte umane ne percepem unii pe ceilalti prin toate simturile, ne simtim si ne conectam deoarece avem o BAZA COMUNA.

Ceea ce am invatat prin intermediul acestui concept este sa ASCULT. Cunoasteam si inainte importanta ascultatului, dar cumva nu reuseam sa fiu prezenta atat de mult pe cat imi doream.

Acest lucru nu se intampla deoarece ma plictiseam, ci pentru ca mintea cauta deja solutii, ideei si variante la ceea ce persoana din fata mea imi povestea. Mintea mea se dezvolta precum o harta pe GPS pe masura ce primeam informatii, iar acest lucru era extrem de obositor -lucru de care am devenit constienta de curand. Traiam oricum un sentiment dual, doream sa si verbalizez ceea ce se creea in mintea mea –lucru care nu intotdeauna e important), si ma simteam si ca „tradam” interlocutorul pt ca aveam momente de absenta.

Asadar, AKTIVE COMMUNIO m-a invatat sa ascult si sa sa constientizez importanta ascultatului, prin ascultat devenim mai eficienti si ne imbunatatim semnificativ relatiile cu cei din jurul nostru. Ascultatul face parte din aptitudinile noastre de comunicare, iar dezvoltarea acestora presupune un nivel ridicat de constientizare a sinelui.

Este nevoie de determinare, concentrare si buna-vointa pentru a fi un ascultator activ. Obiceiurile vechi sunt greu de schimbat, dar nu imposibil. Ar fi bine sa ne amintim frecvent ca scopul este acela de a auzi cu adevarat ceea ce cealalta persoana vrea sa spuna, barand celelalte ganduri si comportamente care ne distrag. Intrebarile si parafrazarea sunt niste instrumente foarte valoroase pentru a stabilii daca am inteles bine mesajul, altfel s-ar putea sa constatam ca ceea ce noi am inteles cu ceea ce cealalta persoana a zis pot fii doua mesaje uimitor de diferite.

AKTIVE COMMUNIO este o intalnire specifica, constienta, pe acelasi nivel de vibratie. O relatie in IUBIRE care da nastere unui spatiu in care un om se poate intalni pe sine insusi fara a fi judecat. Acest relatie dezvolta INCREDEREA ca fiecare om o sa scoata la lumina exact ceea ce are nevoie in acel moment fara ca noi cei care ascultam sa punem intrebari.

“Prin aceasta „INCREDERE si prin darul <<ai voie>> oamenii simt un efect de usurare, devin mai puternici si incep sa simta lumea si sa se simta pe ei in lume. Acest proces conduce spre intregire. Si a fi intreg inseamna a recunoaste ca nu suntem separati. Defapt suntem uniti. Si care este motivul care uneste totul? Motivul si cauza care uneste totul este IUBIREA.” Gabriela Huetter

 

  • Imaginea 1,2,3,4  -Marina Abramovic -The Artist is Present 2010

Mai jos o sa atasez un material video care descrie reacția publicului si a participantilor care s-au așezat în fața Marinei în timpul spectacolului MoMA „Artistul este prezent”, în care membrii publicului au fost invitați să stea în fața artistei și sa se angajeze într-o relatie reciprocă -privindu-se.

Artistul este prezent
Performanță, 3 luni
Muzeul de Artă Modernă, New York, NY
2010
Fotografie de Marco Anelli