ArtNateum este un proiect pilot care isi doreste sa sustina cat mai mult copiii, adolescentii si persoanele adulte sa se exprime plastic liber, dincolo de competitie, structura sau modele date.

Bazandu-ne pe formarea in Art Terapie Phronetik®, vom insotii (din pozitia unui slujnic, si nu ceea a unui pedagog) participanii in acest joc al exprimarii spontane. In viitor ne dorim sa ne acreditam la programul de baza fondat de catre Arno Stern, pentru a putea implementa structura intocmai.

Inspirati din munca lui Arno Stern, ne-am propus sa cream un loc de PlayPaint (pictura ca si joc sau exprimare spontana) in curte si sa adaptam putin programul, la spatiul actual al atelierului Art’Nativ.

Atelierul ofera doar locul de exprimare si materialele plastice. Nu exista teme date, modele de lucru sau plan al activitatii! Atelierele nu sunt terapie, dar pot sa trezeasca in participanti dorinta de aprofundare a emotiilor traite sub forma sedintelor individuale.

Ce se intampla la ArtNATEUM … si daca pictura ar fi un JOC?

„Am fost invatati ca joaca/jocul este o activitate secundara, fiind devalorizat sub denumirea de hobby limitat la timpul liber. Acum stim, desigur, ca nu este intamplator faptul ca natura ne-a inzestrat cu abilitatea de-a ne juca. Aceasta activitate este cea mai surprinzatoare, cea mai eficienta, cea mai potrivita si totodata cea mai fericita modalitate de a dezvolta mecanisme ale invatarii –inventata vreodata!” Andre Stern

Atelierul ArtNateum este locul in care NU inveti o tehnica artistica! Aici traim impreuna momentul in care pictura devine un joc care duce la auto-descoperire. Departe de cursuri, judecati critici, reguli si tehnici, atelierul include distractia de a crea doar pentru tine.

Pictura -exprimarea artistica spontana

In 70 de ani de cercetare, Arno Stern a observat desenele copiilor care au participat la atelierele sale. In aceste desene apareau frecvent forme, figuri sau piese care semanau. Printr-o lunga analiza a practicii sale si a calatoriilor sale pentru a se intalni cu alte culturi, el a demonstrat ca expresia spontana a omului a fost si este universala si independenta de mediul înconjurator.

Aceasta exprimare vine dintr-o amintire profunda a corpului. Simpla si puternica, aceasta abordare este deschisa tuturor. Ofera bucuria de a crea si de a promova afirmarea, autonomia, increderea si cunoasterea de sine.

CONCEPT: atelierul artNATEUM ofera participantilor posibilitatea de a picta liber fara o tema sau un sablon. Atelierul expune copiii (sau adultii, dupa caz) sa regaseasca bucuria formelor primare, de baza: punctul, spirala, cercul, roata, arcade, ovale, oase, case, personaje. Ideea principala este gasirea gestului/ miscarii picturale care face pictura sa fie distractiva. Procesul este in prim plan si nu afisarea unui rezultat!

Prin aceasta forma de pictura adultii se reconecteaza cu copilul interior rezultand astfel o noua modalitate de a fi si de a se exprima cu ajutorul corpului. Mintea si corpul se sincronizeaza si persoana devine relaxata, deoarece anxietatea si agitatia lor mentala se dizolva in procesul simplu de pictura. Cei timizi indraznesc sa se exprime si sa se afirme; altii care sunt provocati si implicati in activitati sau sarcini de lunga durata, devin capabili sa-si concentreze atentia. Spontaneitatea, increderea si respectul de sine cresc prin aceasta experienta.

REGULILE JOCULUI: Se picteaza in picioare pe o foaie alba fixata pe perete. Pozitia verticala este esentiala, aceasta eliberand GESTUL. Langa participanti paleta-masa de culori cu mai multe nuante, promoveaza departajarea,creand totodata o intoarcere intre spatiul colectiv (masa cu culori) si spatiul individual (propria lucrare). Intre timp toata lumea invata sa-si dozeze culoarea, apa, sa aleaga pensula potrivita si plasarea acesteia in locul potrivit. Exprimarea este libera, fara teme date sau modele de lucru. Fiecare picteaza in ritmul propriu si decide cand lucrarea este finalizata. Spatiul este nelimitat, dimensiunea lucrarii largindu-se la infinit prin adaugarea unor noi foi pana la atingerea dimensiuni potrivite. TOATA LUMEA LUCREAZA PENTRU EL INSUSI, IN ACELASI SPATIU PROTEJAT INCONJURAT DE RESPECTUL CELORLALTI. Lucrarile sunt arhivate si depozitate in mape individuale pentru a proteja exprimarea personala. Ele nu sunt destinate sa fie prezentate sau expuse (deoarece nu s-au nascut dintr-o dorinta sau cerinta exterioara ci dintr-o necesitate interioara. Libertatea de exprimare este exigenta si necesita multa implicare din partea noastra. Jocul este reprezentat de abilitatea noastra de a ne abandona procesului!

Construim abilitati: Prin acest tip de pictura, adultii si copiii isi descopera aptitudini, resurse si talente. In timp, aceste aptitudini devin naturale, iar increderea participantilor creste si acestia indraznesc mai des si mai mult. Creativitatea este antrenata deasemanea si cel mai probabil, in timp, se revarsa in lucrarile acestora. Amestecul de varste din cadrul grupului creeaza, de asemenea, o armonie speciala: copiii se bucura de prezența adultilor si multi adulti regasesc gustul unui paradis uitat.

:: Oamenii vin la ateliere o data pe saptamana. Durata sesiunilor variaza in functie de varsta, de la 30 de minute la 90 de minute. 

 

*Despre NATEUM pot sa va spun ca pleaca bineinteles de la Art’Nativ, iar NATEUM este despre insotire, dualitatea din toate categoriile (masc. sau fem.), simbolizeaza partenerul in relatii; acel partener care este calm, rabdator, atent, cooperativ si plin de iubire.

 

:: photo credits: google search ArnoStern/ Closlieu