…Au trecut doi ani phronetici® minunati asa ca astazi va prezint procesul prin care am trecut pentru a-mi realiza lucrarea artistica pentru finalul formarii in Art Terapie Phronetik®.

Avand experienta mai multor procese traite in ultimii doi ani, de data aceasta am fost mai atenta la simtiri si trairi luand in calcul faptul ca am lucrat neinsotita (in afara terapiei sau formarii de grup) si bineinteles perioada sarcinii care vine cu un plus de sensibilitate si multe altele.

Mi-am facut o schita, un plan -vroiam sa ma inspir din natura, din diferite structuri organice si astfel sa lucrez ceva tridimensional. In procesul de cautare am dat peste o ciuperca salbatica minunata care m-a impresionat pur si simplu, asa ca am ales sa o redau prin propria mea interpretare.

Initial am facut doua machete (una din sarma si scotch de hartie, si una din carton) pentru a-mi clarifica cat de mare vreau sa o fac si sa ma inspir cumva si sa deslusesc etapele realizarii ei in lut. In prima etapa am creat un pozitiv al formei din carton, caruia mai apoi am incercat sa ii fac un negativ in gyps. Deoarece nu sunt atat de experimentata nu am reusit sa scot o forma pe care apoi sa pot lucra cu lut. Tot procesul acesta a durat o saptamana jumatate; m-a scos mult din zona mea de confort si ma provocat pe masura.

… un mediu excelent care sa ma invete sa las sa fie curgere, sa ma invete sa renunt la asteptari, ideile fixe, la rigiditate si la rezistenta la schimbare!

In tot acest timp mi-au iesit in “cale” foarte multe persoane (Hani, Catrinel, Geanina, Lucia, Alin, Csaba) care m-au sprijinit cu o vorba buna, o idee, un contact si asa am ajuns la Ceramica de Nocrich, unde Csaba a fost cel care m-a indrumat in realizarea sculpturii.

Mai jos puteti vedea cateva poze din proces si un filmulet din atelierul de olarit a celor de la Nocrich ❤

Dupa aproximativ patru zile petrecute in atelier, am reusit sa finalizez lucrarea in lut! Bineinteles ca si in aceste zile am experimentat provocari care m-au ajutat sa ma dezvolt, sa cresc si sa invat despre CURGERE. Nu e deloc usor insa pot spune cu mana pe inima ca atunci cand reusim sa nu ne opunem, ci sa mergem cu valul, avem parte de foarte multa satisfactie si bucurie, lucruri de care nu eram constienta pana in acel moment!

Intr-un final am fost tare bucuroasa si multumita cu sculptura, recunoscatoare de tot procesul, de oamenii intalniti, insa nu puteam sa prevad ca mai aveam inca o lectie de trait despre curgere.

Dupa 10 zile in care forma de lut a stat la uscat, urma sa o punem la cuptor pentru a se transforma in ceramica! … si, forma a crepat! Fiind mai groasa in partea de jos, lutul nu a fost suficient de uscat si in cuptor s-a spart. Cand Alin mi-a scris acest lucru in mesaj, inima mi-a stat oarecum in loc, eu fiind insarcinata si cu 2 saptamani inainte de termen, nu mai aveam suficient timp sa o refac, dar cand am primit pozele de mai jos, am trait o emotie neobisnuita “M-am indragostit de imperfectiunea formei, era PERFECT de IMPERFECTA!”

Ceea ce am vrut sa exprim prin lucrarea mea pleaca de la afirmatia “noi ne-am dezvoltat in sanul NATURII” -cu toate ca in viata de zi cu zi ne indepartam mult de esenta noastra, insa o data constienti de acest lucru putem face schimbari. Orice ORGAN din corpul uman are abilitatea de a se VINDECA singur, expunandu-se unui MEDIU potrivit. Bineinteles ca mediul ni-l alegem singuri!

ESENTA noastra este in NATURA si natura are abilitatea de regenerare nemasurabila, un copac nu se intreba daca este frumos, daca ii stau bine frunzele, el EXISTA pur si simplu! Asa ca sa luam exemplu sa fim si sa traim constient si in prezent cat mai mult cu putinta!

Pentru a reda cele scrise mai sus in imagini, Gabi Petrut m-a ajutat pe partea de design extraordinar de fidel jucandu-se cu forma mea ceramica. Pentru a viziona si alte proiecte ale lui Gabi click aici.

Mai jos am atasat lucrarea finala, in Expozitia de absolvire a programului formativ de Art Terapie Phronetik® 30 Aprilie 2017.