Înțelegem prin „polarități”, extreme care exclud posibilitatea existenței opusului său. De exemplu, când vedem alb, nu vedem negru în același timp. Când un cuțit este ascuțit, nu îl percepem ca fiind contondent în același timp.

Prin urmare, polaritățile sunt extreme ale percepției noastre, activității, stăriile noastre emoționale, modului de a gândi, o fază în timpul unui fenomen care se petrece chiar acum. Când ne uităm la o parte a unei monede, nu putem vedea simultan cealaltă. Când suntem sub un val, nu putem fi, de asemenea, pe el. Când cineva este departe, nu poate fi simultan aproape. Dacă suntem tristi, nu ne putem simți fericiți în același timp, pentru că creierul nostru funcționează astfel încât fiziologic își focusează atenția doar la un singur aspect al emoționalității noastre, al stării pozitive sau al stării negative.

Polaritatea ca extremă a percepției noastre:
libertatea – îngrădirea libertății, sunt capabil – nu sunt capabil, posibil – imposibil.

Polaritatea ca extremă a activității noastre:  agitat calm – calm, adormire – trezire, tensiune – relaxare, luptă – pace.

Polaritatea ca extremă a stării noastre emoționale: tristețe – bucurie, furie – acceptare, iubire – ură, frică – liniște.

Polaritatea ca extremă a unui mod de gândire: nu suficient de bun – sunt suficient de bun, pesimism – optimism, îngrijorare – bucurie, sărăcie – abundență.

Polaritatea ca extremă a apariției fazei unui fenomen: zi – noapte, viață – moarte, inhalare – expirare.

Este important să menționăm că polaritățile nu sunt întotdeauna un fenomen obiectiv ca ziua și noaptea. Dacă se raportează la stările emoționale, percepția și modul nostru de gândire, acestea sunt adesea foarte subiective. Ceea ce pentru o persoană este opusul credinței: „Nimeni nu mă iubește” sau „Nimic nu funcționează vreodată” poate fi diferit pentru alți oameni. Așa cum opusul iubirii este ura pentru unii, pentru alții poate fi mânia sau frica. Percepția polarităților depinde de experiența noastră de viață și de modul în care percepem relațiile dintre cauză și efect.

Dacă vă aflați în cea mai comună stare de conștientizare, care vă caracterizează activitățile zilnice, care este cunoscută drept beta, nu puteți simți simultan o polaritate și opusul acesteia.

Exercițiu cu polarități:
Imaginează-ți ceva care te-a făcut să râzi în ultima vreme sau o situație în care te-ai simțit fericit. Vedeți toate elementele acestei situații în întregime și simțiți-o profund, până când puteți să vă reaminti emoțiile pozitive.
În timp ce trăiți aceste emoții pozitive, imaginați-vă o situație când ați fost supărat pe cineva sau când ați fost foarte trist sau speriat.

Reveniți la starea pozitivă.

Probabil, când vă imaginați o situație pozitivă și simțiți emoții pozitive, vă este dificil, în același timp, să simțiți în mod clar furie, tristețe sau teamă. Dacă, totuși, ai intra în emoții negative, ar fi dificil să te întorci într-o stare pozitivă.

De obicei, în starea beta normală de conștiință, suntem capabili să ne concentrăm doar pe o singură stare de spirit și o facem în mod inconștient, ca și cum ar fi un pilot automat. Este ca și cum am intra într-un tunel emoțional și cu această perspectivă restrânsă este greu să ne schimbăm starea de spirit. Acesta este motivul pentru care persoanele depresive sau care se confruntă cu atacuri de furie nu își pot redirecționa atât de ușor atenția către starea de spirit opusă.

O veste bună este că te poți antrena în a-ți schimba starea de spirit de la negativ la pozitiv, dacă vei putea să-ți amintești setul de asociații care duc la sentimente pozitive. Schimbarea conștientizării de la negativ la pozitiv prin invocarea de imagini sau asociații adecvate este una dintre tehnicile utilizate în budismul tibetan.

Merită adăugat că pentru a vă putea schimba într-adevăr starea sufletească la un nivel profund, trebuie să intrați în starea alfa de conștiință, care poate fi experimentată, atunci când încetinim „alergarea” activităților noastre zilnice, când medităm sau când suntem într-o stare de relaxare.

 

Doar într-o stare alfa profundă, suntem capabili să experimentăm simultan cu mintea noastră ambele stări: pozitiv și negativ și să simțim armonie și liniște la un nivel mai profund al simțurilor noastre. Metoda de gestionare emoțională funcționează pentru a vă permite să integrați emoțiile negative la un nivel mai profund. Unul dintre secretele care facilitează intrarea în zonele mai profunde ale conștientizării alfa este chiar respirația ta, care devine mai profundă și mai calmă. În mod normal, stările emoționale, cum ar fi furia, anxietatea și emoția sunt însoțite de respirație rapidă și superficială. Incetinirea respiratiei ajuta la comutarea creierului in stare alfa.

Conform psihologiei budiste, respirația are ca rezultat capacitatea de a accesa o varietate de emoții și istoria noastră emoțională și, doar prin respirație, putem vindeca aceste emoții la un nivel foarte profund.

Polaritățile ca parte a ordinii naturale a lucrurilor
Polaritățile nu sunt un concept NOU care anterior nu existau. Polaritățile au existat întotdeauna în natură. La fel ca noaptea și ziua, frigul și caldura, soarele și ploaia, somnul și starea de veghe, fluxul și refluxul mării, fazele lunii, nașterea și moartea.

De exemplu, observați-vă respirația. Există întotdeauna polaritate între inspir si expir. Dacă vă concentrați asupra respirației pentru o clipă, veți descoperi cum unitatea acestor două polarități ale inhalării și exhalării vă influențează întreaga existență. 

Polaritatea inspir-expir are un impact mare asupra vieții noastre. În fiecare zi, cu fiecare respirație, începem o viață nouă, oxigenându-ne sângele și lăsând inima să bată. Cu fiecare expirație, scăpăm de ceea ce este inutil pentru organismul nostru, toate toxinele sunt eliminate din sistemul nostru respirator și din sânge. Inhalarea și expirarea sunt polarități în sine asemănătoare cu sistemul nostru nervos care funcționează la fel. Sistemul nostru nervos este format din două sisteme inverse: sistemul parasimpatic și sistemul simpatic. Când ne aflăm în faza de repaus, sistemul parasimpatic este activat, responsabil pentru relaxare și îmbunătățirea digestiei. Cu toate acestea, atunci când simțim stres sau tensiune, sistemul nervos simpatic se activează, ceea ce nu este la fel de „simpatic” pe cât pare. Sistemul simpatic este responsabil pentru lupta sau mecanismul de zbor. Acest sistem activează întregul corp. Inima începe să bată mai repede, iar părul se “ridică”. Sistemul nostru nervos cu opoziția dintre sistemul parasimpatic și simpatic este o altă polaritate uimitoare, care afectează multe dintre mecanismele noastre vii, la care suntem supuși în fiecare zi.

Cele mai bune exemple pentru diverse polarități le puteți găsi în natură. Trăind în orașele societății occidentale prospere, nu mai simțim puterea naturii atât de puternic. Îmi amintesc că am vizitat-o ​​pe bunica mea, care avea o căsuță în pădure. Dimineața era atât de frig încât a trebuit să ne încălzim lângă șemineul din bucătărie, iar în timpul zilei ne-am încălzit de la soare. La căderea nopții, toate animalele din pădure au tăcut și singurul sunet a fost tăcerea profundă. Într-o noapte clara la lumina lunii, ceața a năpustit în pădurea. Când nu era luna, un întuneric profund cădea, încât nu puteam vedea mobilierul din cameră. În zori, păsările ne-au trezit cu o cascadă de sunete și a început noua zi. În timp ce urmăream focul în șemineu, puteam vedea nașterea unei noi flăcări și anihilarea ulterioară a bucăților de lemn. Pentru a ne relaxa lângă șemineu, mai întâi trebuia să muncim din greu și să aducem lemnul înăuntru. Melancolia toamnei se schimba spre liniște o dată cu intrarea în iarnă, apoi înfloream cu primăvara și căldura verii. La fel cum după ploaie, strălucește soarele și după venirea primăverii vine vara, apoi toamna si iarna, casele vechi din sat prăbușite odată cu moartea bunicilor sunt reconstruite de către tineri. Trăind în mediul rural chiar și pentru o vreme,  ajungi să înțelegi ca dupa mahnire vine bucurie si devine mai ușor să te încrezi în ordinea eternă.

În vremurile noastre ne distanțăm de natură.

Ne despărțim de ritualul focului, folosind electricitatea; ne folosim de termostate pentru a combate frigul, iîncălzim apa din bazine folosindu-ne de centralele termice, înfruntăm întunericul cu lanterne și felinare, spitalele ne salvează dela moarte. Se presupune că totul devine mai ușor, dar experimentăm mai mult stres din cauza lipsei de conexiune cu noi înșine și a lipsei de înțelegere a interferenței contrariilor, pe care le simțim mai mult sau mai puțin conștient. Experimentăm fiecare pierdere la fel de profund ca și când ar fi fost un incendiu sau o inundație pe vremuri și succesul, ca și cum ar fivenirea primăverii după o lungă iarnă. Dacă nu avem niciun contact cu noi înșine și nu înțelegem cum este să fim în armonie și în echilibru cu ceea ce apare în natură, ori de câte ori întâmpinăm probleme, credem că așa va fi întotdeauna.

Percepția noastră limitată
De obicei atunci când treci printr-o problemă, perspectiva noastră devine foarte limitată. Este ca și cum ai privi lumea prin partea mai largă a pâlniei și ai vedea doar o mică parte din întregul de pe cealaltă parte. Dacă am folosi o perspectivă a pâlniei ca metaforă a modului în care viziunea noastră asupra unei anumite situații este restrânsă uneori, atunci puteți vedea situația dvs. actuală numai în măsura în care ceea ce cineva v-a spus sau a făcut. Ai vedea doar ce s-a întâmplat în relația cu emoțiile însoțite de tristețe, furie, dezamăgire, rușine și frică. Nu puteai vedea că poate altcineva din poziția ta ar putea simți bucurie, liniște, împlinire, relaxare, libertate, iubire. Înțelegând că te-ai blocat într-o rută a polarității, poți în sfârșit să ieși din percepția limitată și să privești evenimentul dintr-o perspectivă nouă. Apoi, manevrând între experiențele de furie și euforie sau alte cupluri de polarități, puteți găsi în sfârșit un punct de vedere, care este mai realist, dar vă oferă totuși acțiuni mai constructive bazate pe abilitățile și intuiția voastră.

Pe baza principiului contrastului dintre cele două polarități, puteți privi situația într-un mod mai creativ și inversați pâlnia pentru a vedea toate oportunitățile din fața voastră. În primul rând, s-ar putea ca noile oportunități să vă ajute nu numai să schimbați percepția unei probleme, ci și ceea ce ar putea rezulta din faptul că nu mai există nicio problemă. În al doilea rând, veți găsi inspirații pentru a reacționa într-un mod cu totul nou, fără a renunța la modul de reacție de rutină.

Un bun exemplu de diferență în abordarea lucrurilor noi este modul în care copiii reacționează atunci când văd marea pentru prima dată. Unii se tem foarte mult de imensitatea apei și plâng, alții sunt doar surprinși și au ochii larg deschiși și ating suprafața apei doar puțin cu picioarele. Alții sunt încântați de mare și sar imediat în apă ca într-o baltă imensă.

Percepția a ceea ce considerăm a fi o problemă este similară. Unii oameni adoră să apară în public. Încă din copilărie, ei recită cu bucurie poezii și cântă cu vocea lor copilărească. Alții sunt aproape paralizați de frică atunci când trebuie să se prezinte în public. Este doar o problemă de percepție. Dacă am fi capabili să schimbăm percepția și să o modulăm în direcția viselor noastre, lumea s-ar alinia la modul în care vrem să fie.

Atunci când întrebi diverse persoane despre experiența lor cu un anumit eveniment, toată lumea ar avea o perspectivă diferită de împărtășit. Unii ar percepe-o ca o problemă, unii ca o provocare, iar pentru alții ar fi ceva firesc. Pe baza diversității perspectivei asupra aceluiași eveniment, am putea ajunge cu ușurință la concluzia că natura evenimentelor este esențial neutră și noi suntem cei care le oferim sens. Colorăm evenimentele cu punctul nostru de vedere, prejudecățile, experiențele anterioare și cunoștințele dobândite.

Se întâmplă în mod similar cu multe lucruri din viața noastră că, din punctul de vedere al unei polarități, uneori să nu observăm că evenimentul sau obiectul pot fi văzute într-un mod diferit. Metoda de gestionare emoțională ajută la extinderea acestui punct de vedere și vă permite să alegeți din ce perspectivă preferați să priviți cu adevărat.

Spre unitate
Există o stare de spirit, care există deasupra diviziunii în diferite categorii de cunoaștere. În această stare nu suntem supuși nici unei dorințe sau evitări puternice.

Nu visăm să fim în altă parte decât în ​​prezent, nici nu respingem prezența aici și acum.

Aceste stări de unire ar putea să apară în rarele momente în care suntem seduși de frumusețea unui peisaj, de un apus de soare sau când ne ținem de mâna cu o persoană iubită sau când îmbrățișăm un copil nou-născut. Astfel de momente de armonie și mulțumire ni se întâmplă în mod natural, dar numai din când în când.

Cu toate acestea, avem capacitatea de a experimenta mai des aceste stări. Putem experimenta mai des starea de uniune învățând să trăim starea alfa prin rugăciune profundă, meditație sau sentiment de recunoștință pentru ceea ce avem.

Și acum la final te provoc să te așezi liniștit, tu cu tine într-un loc confortabil și să te observi. Ce e prezent in corpul tău? Ce stări? Ce emoții? Unde sunt acestea localizate și ce formă ar avea dacă ar fi să le așezi într-o lucrare.

Apoi alegeți o foaie, si un material (creioane colorate, acuarela, carioci, plastilin[ etc.) cu care esți confortabil și permite-i corpului prin mâna ta, să preia controlul. Lasă-te condus și surprins.

Apoi privește lucrarea și dacă starea pe care o descoperi nu este cea pe care o căutai, încearcă să-i faci loc și să o primești în sufletul tău, fi recunoscător/are pentru ceea ce ti-a arătat, iar apoi închide din nou ochii și încearcă să simți ce ai avea nevoie pentru a aduce echilibru. Vizualizează acest aspect în tot corpul tău,iar daca e nevoie să transformi lucrarea, acum e momentul.
Da-i un nume.

p.s. M-as bucura daca mi-ai scrie și mie despre experiența ta. Fie aici cu un comentariu, fie într-un mesaj privat pe Art’Nativ. Îți multumesc!

Sursa articol